‘Ode aan Edison’ in de steigers

‘Ode aan Edison’ in de steigers

EINDHOVEN – Het Edisonplein heeft binnenkort een blikvanger. Op de hoek met de 2e Franklinstraat wordt gebouwd aan de Verheven Huisjes, winnaar van Trudo’s ontwerpwedstrijd voor een spraakmakend hoekpand.

Met vier metershoge gevels op een sokkel, die qua vorm en kleurgebruik aansluiten bij de bebouwing in de wijk, wil het project ‘de Verheven Huisjes’ in Woensel-West een ode brengen aan de Edison en zijn karakteristieke arbeidershuisjes. Ook het witte hekwerk is een knipoog naar de entree van veel voortuinen, vertellen de ontwerpers Tim Kouthoofd en Piotr Szczesniak van Bygg Architecture. Szczesniak woonde zelf jarenlang in de wijk.

Deze verwijzingen vielen in goede aarde bij de jury, die ze eind 2016 als winnaar uitkoos van de Woensel-West Wedstrijd. Maar terwijl de wijkvernieuwing vorderde, leek dit project te kampen met opstartproblemen. Na de sloop van het stroomhuisje was het lang wachten op actie op de bouwlocatie. ,,Toen we de wedstrijd uitschreven, stonden de aannemers nog min of meer in de rij”, vertelt projectleider Willie de Groot van Trudo. Alleen toen ze er daadwerkelijk een nodig hadden, waren ze niet voorhanden. ,,Ook bleek het een hele opgave om binnen het budget van 250.000 euro te blijven.”

Trudo verwacht de werkzaamheden voor de zomer af te ronden. In april start de plaatsing van de wanden. Die bestaan uit een constructie van aan elkaar geschroefde houten panelen. ,,Je kunt het vergelijken met een doosje meccano. We hebben ingezet op zoveel mogelijk prefab.”

Blokkendoos

De Verheven Huisjes bestaan uit twee compacte appartementen en een ruimte op de begane grond met publieksfunctie. Een huurder is nog niet gevonden. Het is het tweede bijzondere hoekpand dat gerealiseerd wordt. Op de hoek met het Baekelandplein is in 2015 Baeken MMXII gebouwd, een rode ‘blokkendoos’ van de Eindhovense ontwerper Bas Termeer, waar nu een hotel in vintagestijl is gevestigd. Trudo sprak toen de wens uit zestien hoekpanden om te toveren tot blikvangers om zo het slechte imago van Woensel-West op te vijzelen. Behalve een opvallend uiterlijk krijgen ze ook een bijzondere invulling, zoals atelier of bed & breakfast.

De meningen in de buurt over de Verheven Huisjes lopen uiteen. Volgens Trudo ontvingen ze veel positieve reacties op het ontwerp. Een bewoner uit de 2e Franklinstraat liet via Facebook weten het te betreuren dat de winnaar niet in overleg met de buurt is gekozen, maar door een jury die vooral bestond uit architecten en waar maar een wijkbewoner in zat.

Terug