Jan Versteegden ‘hobbyt’ nog elke dag met plezier

Jan Versteegden ‘hobbyt’ nog elke dag met plezier

Bouwbedrijf Versteegden bestaat deze week precies dertig jaar. Een mooie aanleiding om eens bij Jan Versteegden aan tafel te gaan zitten.

Jan was pas een jaar of vijftien toen hij begon te metselen. Diploma’s had hij niet. Maar Jan wilde werken. In de tijd dat klanten de spijkers nog recht bogen, omdat materiaal duurder was dan personeel.

Het zou nog twintig jaar duren voordat Jan voor zichzelf begon. Die ambitie had hij eerder eigenlijk nooit gehad. Jan was een metselaar die hard werkte en als voorwerker bovendien prima een team aan kon sturen, maar hij besefte dat hij wel ook een gezin te onderhouden had. “En”, zegt hij, “ik had niks geleerd. Ik wist bijvoorbeeld niks van calculeren.”

Toch waagde hij de stap. Er was werk genoeg in die tijd, zeker voor iemand die naast vakman ook een regelaar was; iemand die een bouw kon ‘lezen’.

Ging hij in het begin met de truifel onder de stieken van zijn fiets naar klussen, al snel kreeg hij zijn eerste medewerker: Joop van Berlo. Jan: “De vader van Joop vroeg me of ik Joop niet onder mijn hoede wilde nemen. Die vraag kwam op het goede moment. Ik  kreeg het steeds drukker. Joop is nooit meer weggegaan ;-)”

Tweede tak van sport

Metselaar. Regelaar. En al snel toch ook: ondernemer. Jan is de zoon van een veehandelaar en ging als kleine jongen regelmatig mee naar de markt. Het handelen zal wel ergens in het bloed zitten, lacht hij. Want al snel nadat hij voor zichzelf was begonnen, kreeg hij de kans om een stuk grond te ontwikkelen.

En daar ontstond de tweede tak van sport van Jan: het ontwikkelen van plannen. “Hoe je daar in rolt? Dat loopt gewoon zo. Als je eenmaal een plan tot een goed eind hebt gebracht, komt er vanzelf wel weer een ander plan op je pad. En van het een komt het ander. Wij hebben nooit om werk verlegen gezeten, ook niet in tijden van crisis. Hoe dat komt? Wij hebben acht mensen in dienst die hier al meer dan 25 jaar werken. Dat zegt iets over de sfeer, denk ik. Die is goed. We hebben een mooie mix van ervaring en jeugd.”

Elke dag aan het ‘hobbyen’

Het interview met Jan is in de vergaderruimte van het pand aan De Bussele, waar alle wanden vol hangen met tekeningen van lopende projecten. En terwijl Jan, bescheiden als hij is, maar weinig woorden gebruikt om over zichzelf te vertellen en over zijn aandeel in de groei van het bedrijf, brandt het lichtje in zijn ogen op als hij over de projecten zelf praat. Over de seniorenwoningen in Boekel, waar de mensen zo enthousiast over zijn. Over diezelfde woningen, 8 stuks, die er aan de Hezelstraat komen te staan. Over het plan Beekveld in Berlicum, waar hij zo vaak is geweest dat hij de mensen er intussen beter kent dan veel mensen hier. Het plan ook waar ze uiteindelijk praktisch iedereen in mee hebben gekregen: gemeente, omwonenden en zelfs kritische dorpsgenoten.

Deze week bestaat het bedrijf dertig jaar.

Dertig jaar geleden was Jan een metselaar die hoopte dat hij er de kost mee zou kunnen gaan verdienen, intussen werken zijn zoon Mark, dochter Kelly en schoonzoon Job mee in het bedrijf, dat elke dag zo’n 65 mensen aan het werk heeft. De klusjes op fietsafstand – van een bouw tot een aanbouw – zijn hem nog steeds dierbaar, maar het grote werk schuwt hij niet meer, van luxe miljoenenvilla’s en woontorens tot aan complete woonwijken aan toe.

Jan is intussen 65, maar nog elke dag in touw met wat hij zijn hobby noemt. Hij ontwikkelt, plant de mensen in, regelt de onderaannemers en bezoekt elk lopend project liefst elke dag, maar minimaal drie keer per week.

Hoe hij de toekomst ziet? “Daar ben ik nooit zo mee bezig geweest. En nog steeds niet. De jongens doen het goed. Die zijn op veel vlakken veel verder dan ik. Het is fijn dat we elkaar zo goed aanvullen. Of ik daar trots op ben? Jawel. Het is mooi dat het zo gelopen is …”

Uit het Erps Krantje

Terug