Herbruikbare materialen centraal in bouw Boschgaard

Herbruikbare materialen centraal in bouw Boschgaard

De oude Patio in Den Bosch Oost wordt omgebouwd tot Boschgaard, een duurzaam gebouw met 19 huurwoningen en een buurtcentrum. 

Er worden zowel groepswoningen als zelfstandige appartementen gebouwd. Daarnaast komt er een ‘Wijkwerkplaats’, een plek waar mensen gebruik kunnen maken van het gereedschap om bijvoorbeeld een fiets te repareren of een kast te schuren. Toekomstig bewoner Jochem Kromhout hoopt dat het één plek wordt waar buurtgenoten zich kunnen organiseren én kunnen leren hoe ze een kleinere ecologisch voetafdruk achterlaten.

Het idee om een duurzaam gebouw te maken, komt overigens niet van eigenaar en woningcorporatie Zayaz, maar van de toekomstig bewoners zelf. Zij hebben de woningcorporatie benaderd. en deze wilde het, volgens projectleider Jurgen Arts, wel uitproberen. Zayaz blijft eigenaar van het pand, maar de bewoners hebben tot op zekere hoogte de vrije hand. Zo is er door de  toekomstige huurders een architect ingeschakeld en zijn zij bezig met het inzamelen van herbruikbare materialen. De groep heeft al onder andere de nodige tegels verzameld en houten planken. 

Doel van de inwoners, naast een duurzaam gebouw maken, is om zoveel mogelijk zelf te doen  en daarmee de huren zo laag mogelijk te houden. In het tweede kwartaal van 2021 moet Boschgaard klaar zijn. Het project gaat zo’n 3 miljoen kosten. 

Terug